Ansamblul Folcloric de Tineret “Banatul”

PREZENTARE RO / EN


A luat fiinţă în septembrie 2013, în cadrul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, ca o pepinieră pentru
Ansamblul Profesionist “Banatul”.

Activitatea sa este sustinuta de managerul Liliana Laichici, care este , de altfel si membru fondator al acestui ansamblu, precum si de directorul artistic al Ansamblului Profesionist Banatul,
Adrian Scorobete.

Coordonatorii şi în acelaşi timp coregrafii acestui ansamblu sunt doi dintre cei mai experimentaţi dansatori ai Ansamblului Profesionist “Banatul”: Grigore şi Floare Munteanu.

Fiind un proiect de succes, Ansamblul de Tineret “Banatul” atrage de la an la an tot mai mulţi tineri iubitori de folclor autentic, care pe lângă deprinderea dansului popular românesc au şi şansa,de a accede spre corpul de balet al dansatorilor profesionişti.

Deşi relativ tânăr, Ansamblul de Tineret “Banatul” a avut şi are nenumărate participări la spectacole de anvergură, cu sute şi mii de spectatori: Festivalul- concurs “Topul mărţişorului”, “Cântecele românilor”, Festivalul Inimilor (cu participare internaţională), Festivalul-concurs “Tradiţii la români”, Festivalul “Ioan Macrea” de la Sibiu şi altele.

Repertoriul Ansamblului de Tineret “Banatul” se compune din dansuri populare specifice Banatului de şes, dar şi de munte, cu mare grad de dificultate, ca o cerinţă a viitoarei treceri la profesionişti.

Ansamblul de Tineret “Banatul” s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea unor specialişti, coregrafi respectaţi din România: Nicolae şi Brânduşa Stănescu, Silvia Macrea, Puiu Vasilescu şi alţii.

Tinereţea si pasiunea lor pentru dans i-au propulsat într-un timp relativ scurt în rândul celor mai performante ansambluri din Banat.