REPORTAJE / CERCETARE, CONSERVARE ȘI PROMOVARE CULTURALĂ
COLECȚII ȘI COLECȚIONARI

Punct muzeistic în comuna Șag, județul TimișDin 2014 Secția de Cercetare a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș a început o serie de interviuri despre colecții și colecționari din județul Timiș.
Grație Festivalului – concurs ”Lada cu zestre” s-au descoperit în județul Timiș adevărate ”comori” ale culturii tradiționale, fie din inițiative private sau cu sprijinul autorităților publice locale.
În comuna Șag, din județul Timiș s-au găsit oameni care din respect față de tradiție și pasiune pentru arta tradițională au găsit resursele necesare pentru a aduce o fărâmă din trecut în cadrul comunității locale.
Doamna profesoară Ileana Stancu a avut inițiativa unui punct muzeistic sătesc și a obținut din partea autorităților un spațiu în centrul comunei, lângă biserică și școală.
Apoi ideea s-a dezvoltat ajungând la o colecție eterogenă de obiecte de uz casnic, costume populare, război de țesut, mobilier vechi sau costume populare ale etniilor.

redactor: ALINA MAFA
imagine și montaj: ONUȚ DANCIU
COLECȚII ȘI COLECȚIONARI

Colecție privată la Șag - colecționar Andrei SasÎn 2014 Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, prin intermediul Secției de Conservare a realizat un interviu în localitatea Șag din județul Timiș, acasă la Andrei Sas.
Andrei, este un tânăr pasionat de etnografie și arta țesutului, pe care l-am descoperit în cadrul Festivalului – concurs ”Lada cu zestre”.
Și-a amenajat singur camerele unde locuiește într-un adevărat interior țărănesc de la patul cu dricală din ghije de cucuruz (saltea din pănuși de porumb) la icoanele de pe perete, forma ferestrelor și clupul (banca) de lângă pat și lada de zestre.
Un univers care pare desprins din altă lume îți amintește de vremuri vechi și oameni care știau rânduiala lumii într-un mod direct și simplu în care înțelepciunea dicta ”dreapta măsură” a lucrurilor. Un computer amintea vag de vremurile noastre iar războiul de țesut își spunea parcă singur povestea. Andrei Sas a învățat să țeasă, din cărți sau de pe internet, după cum mărturisește.
Meșteșuguri pe cale de dispariție își găsesc urmașii la Șag, unde arta tradițională este la ea acasă.

redactor: ALINA MAFA
imagine și montaj: ONUȚ DANCIU