Județul Timiș se pregătește de sărbătoare în perioada 16 martie – 7 aprilie 2019 în fiecare sfârșit de săptămână din ”lada cu zestre” a folclorului timișean vor fi aduse în atenția publicului: dansuri și cântece vechi, gastronomie tradițională, graiul bănățean, costume vechi și colecții diverse dar și meșteșuguri.

Peste 1500 de artiști și peste 50 de formații artistice vor participa în competiție și anul acesta la cele 2 categorii: ”Laureați” și ”Zestrea Timișului”.

Concursul se desfășoară în 7 centre zonale după cum urmează:  ”Zestrea Timișului”: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019 iar categoria ”Laureați”: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019. 

Sâmbătă, 16 martie 2019, ora: 14: 00 la Dudeștii Vechi sunt invitate în concurs localitățile: Teremia Mare, Uivar, Cenei, Iecea Mare, Săcălaz, Otelec, Valcani, Comloșu Mare, Jimbolia, Cenad, Dudeștii Vechi iar Duminică, 17 martie 2019, ora: 14: 00 la Peciu Nou sunt invitate în concurs localitățile: Denta, Banloc, Ciacova, Foeni, Livezile, Voiteg, Moravița, Ghilad, Jamu Mare, Sânmihaiu Român, Birda, Giera, Șag, Parța, Pădureni, Jebel, Giulvăz, Iecea Mică, Peciu Nou.

Vă invităm la  Dudeștii Vechi Sâmbătă, 16 martie 2019, ora: 14:00 unde veți putea urmări un spectacol de 3 ore de folclor bănățean cu dansuri românești din Comloșu Mare, hore și jocuri din Pusta Banatului dar și doine în care regăsim nealterat spiritul Banatului. Comunitatea bulgarilor din Dudeștii Vechi v-au pregătit câteva surprize: dansuri bulgărești, costume frumos ornamentate cu fir de aur, specifice bulgarilor bănățeni, ”pită” tradițională bulgărească, făcută după rețete păstrate cu respect din generație în generație, cornuri și colaci cu nucă, mac și brânză, o expoziție de costume bulgărești vechi de peste 100 de ani. Veți putea degusta produse tradiționale din Banat: „colășei”, pită, mălai,”sarme dă post”, ”tașche cu brânză”. De la Jimbolia vor prezenta un program în care regăsim Banatul multietnic de altădată: Corul ”Floris”, Ansamblul de dansuri germane ”Mini Hatzfelder” și ”Hatzfelder Pipatsche”, Ansamblul maghiar ”Delibab”.

La Peciu Nou, Duminică, 17 martie 2019, ora 14: 00 vă invităm să descoperiți: cum se joacă ”Călușerul” la Jebel, jocuri românești ca la Livezile, ”Șezătoarea” de la Voiteg, expoziții de costume vechi din Alioș, dansuri din Pusta Bănățeană de la Peciu Nou, dansuri sârbești din Diniaș și Sânmartinu Sârbesc dar și expoziții gastronomice, preparate din cartea de rețete a bunicilor sau graiul bănățean care păstrează în el vremurile unui spațiu bănățean unic.

Juriul este format din:

Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile
Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan
Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă – Țunaș, Alina Mafa
Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu
Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Manager: prof. Liliana Laichici

Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș www.ccajt.ro.