Festivalul–concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a a ajuns la final. Cântece și jocuri autentice din Banat, givanul dulce al bunicilor și străbunicilor, meșteșuguri tradiționale, colecții din lada de zestre, precum și preparate, în care se regăsește aroma multiculturală a Banatului de altădată, toate acestea au făcut farmecul unui eveniment de suflet, care a adunat în jurul său toată suflarea artistică tradițională a județului Timiș.

Anul acesta au intrat în competiția pentru marele premiu 39 de localități din județul Timiș, 22 de formații de cântece și dansuri, 63 de recitatori dialectali, 24 de expoziții și 132 de preparate gastronomice la cele două secțiuni ale festivalului: Laureați și Zestrea Timișului. Marele premiu al acestei ediții ajunge la Ghiroda care a acumulat 141 de puncte la clasamentul final pe localități. La secțiunea: Laureați – Premiul I a fost câștigat de Giarmata cu 87 de puncte, urmată de Premiul II – Făget cu 75 de puncte și Premiul III – Checea cu 69 de puncte. La secțiunea Zestrea Timișului Premiul I a fost câștigat de Comloșu Mare cu 66 de puncte, Premiul II de Asociația ”Junii Timișului” cu 50 de puncte și premiul III a fost câștigat de Găvojdia cu 37 de puncte.

Județul Timiș și-a mobilizat întreaga forță creativă în ceea ce privește cultura tradițională, iar, după o perioadă de absență, dorul pentru arta și cultura tradițională s-a simțit prin participarea numeroasă, care a depășit așteptările organizatorilor. Au participat aproximativ 1000 de artiști, iar, în cele patru centre zonale: Ghiroda (Giarmata Vii), Giarmata, Jimbolia și Buziaș, au fost în jur de 800 de spectatori și în total peste 20 de ore de spectacol. S-au acordat 372 de premii și 248 de trofee.

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, a acordat următoarele premii în bani localităților câștigătoare:

Marele premiu – 4.500 de lei

Categoria „Laureați”

  • Premiul I –   4.000 de lei
  • Premiul II –  3.500 de lei
  • Premiul III – 3.000 de lei

Categoria „Zestrea Timișului”

  • Premiul I –   3.000 de lei
  • Premiul II –  2.500 de lei
  • Premiul III – 2.000 de lei

Festivalului – Concurs “Lada cu Zestre”, Ediţia a XV-a, 2022 CLASAMENT – LAUREAȚI

Festivalului – Concurs “Lada cu Zestre”, Ediţia a XV-a, 2022 Centralizator – Zestrea Timișului

Festivalul Concurs „Lada cu zestre” Ed. a XV – a 2022 Centralizator premii și punctaj „Laureați”

Festivalul Concurs „Lada cu zestre” Ed. a XV – a 2022 Centralizator premii și punctaj „Zestrea Timișului”


Spectacolul de gală al  Festivalului – concurs Lada cu Zestre va avea loc în 28 iulie 2022 în Parcul Rozelor din Timișoara.
Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Manager: prof. Liliana Laichici