Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită la ”Zilele identității culinare bănățene”, eveniment online prin care celebrăm hrana, ca parte a identității culturale.

Suntem în continuare distanțați fizic de restricțiile impuse de pandemia COVID 19 însă putem fi împreună prin intermediul tradițiilor.

Haideți să ne amintim împreună de bunicii și străbunicii noștri pentru care hrana era un vehicul cultural prin care se transmiteau norme și credințe.

Masa așezată totdeauna sub o icoană, rugăciunea și mulțumirea pentru hrană, rostită cu respect, împărțirea hranei, tacâmuri, moștenite din generație în generație, caiete de rețete vechi, preparate tradiționale, obiceiuri și povești locale toate acestea fac parte din patrimoniul cultural al familiei.

Vă propunem patru zile în care depănăm amintiri, imagini și rețete vechi începând cu 21 iunie, când are loc Solstițiu de vară – ziua cea mai lungă din an, manifestată în cultura tradițională prin petreceri câmpenești, focuri și ritualuri prin care sunt îndepărtate bolile și necazurile.

Vom încheia periplul nostru printre amintiri, obiceiuri, legende și povești cu 24 iunie – Ziua Sânzienelor și Ziua Universală a iei, noapte magică în care se deschid cerurile iar ”Dumnezeu rânduiește un răstimp de liniște, când stau în cumpănă toate stihiile, cerurile cu stelele și vânturile. ” Mircea Eliade

Trimiteți pe pagina FB https://www.facebook.com/events/282432659618250/ sau postați direct un comentariu cu amintiri și fotografii sau despre un preparat din gastronomia bănățeană care v-a ieșit perfect sau o rețetă veche.

Iar dacă în 24 iunie auziți chemarea zânelor, scoateți din lăzile de zestre iile, purtați-le cu mândrie și trimiteți-ne o fotografie.
Împreună cu mândrie, poartă ie!